Sønderjysk lagkage

Pistacie kringle

At jeg var glad for min kringle kunne vist ikke skjules i lørdags – Boom shaka laka! Men altså helt ærligt, den var jo også mega fin! Og nej det er ikke min opfindelse at lave en stjerne, det har masser andre gjort før mig. Insta flyder jo med dem til jul 🙂 MEN andre har jo også lavet kringler før.

I virkeligheden er det jo noget sjovt noget med originalitet i disse Instagram/pinterest tider. For vi er jo allesammen inspireret steder fra og ud af det kommer så produkter som afspejler os som mennesker – i mindre eller højere grad.

Den her kringle afspejler mig i smag og udtryk. Jeg er vild med farverne og så har jeg brugt noget så klassisk som en abrikosering (Det siger Katrine og Markus at det hedder) – dog med stikkelsbær, så igen leger jeg med det klassiske.

Opsatsen var en blanding af arvestykker. En broderet dug med mussel mønster som min oldemor fra Vejen har broderet, et Dannebrog som vi altid har brugt til fødselsdage og et andet broderi fra den anden oldefamilies købmandsgård i Høng. Bare lige for at cementere mine rødder, da nogle havde problemer med dem 🙂

Jeg er vild med pistacieremoncen i den her. Den grønne farve man får, hvis man bruger konditorpistacier, er simpelthen SÅ pæn! Abrikoseringen som måske burde hedde noget andet, da det er lavet med stikkelsbær. basicly er det bare at man pensler sit bagværk med en tynd marmelade. Det gør man både for at få det skinnende look, men også for at holde bagværket fugtigt. Min tanke ved at bruge stikkelsbær var også at tilføje en lille smule syrlighed. Det synes jeg lykkedes kanon godt! Hvis du ikke lige kan finde stikkelsbær kunne du prøve at lave en bitter appelsin eller citron marmelade, jeg tænker at det ville kunne gøre det samme.

Her er opskriften i hvert tilfælde. Håber du vil prøve den! Lad mig endelig vide hvordan det går 🙂

Dej

 • 2 dl mælk
 • 25 g gær
 • 2 æg
 • 2 store spsk sukker
 • 1 tsk  salt
 • 500 g hvedemel
 • 75 g blødt smør
 • skal fra 1 citron

Remonce

 • 70g marcipan
 • 100g pistacienødder
 • 100g smør
 • 100g sukker
 • skal fra 1 citron

Stikkelbærsylt

 • 100 g stikkelsbær
 • 1 dl sukker

Fremgang

Dej: 

 1. Start med at lune mælken til lillefingervarme
 2. Kom det op i en stor skål og rør gær ud i mælken
 3. Tilsæt æg, sukker og salt og ælt herefter hvedemelet i lidt ad gangen
 4. Kom til sidst klatter af det bløde smør i og ælt i 5 minutters tid 
 5. Lad dejen hæve lunt i 30 minutter under et klæde

Remonce:

 1. Lav din remonce mens dejen hæver
 2. Kom alle ingredienser sammen i en foodprocesser og blend til du har en ensartet masse

Samling:

 1. Del dejen i 4 lige store stykker
 2. Rul først et stykke ud til en cirkel på cirka 30 cm i diameter. 
 3. Placer den på en bageplade med bagepapir og smør med 1/3 af remoncen. Det skal ikke helt ud til kanten.
 4. Rul den næste dejklump ud til samme størrelse, kom den ovenpå remoncen, smør med remonce og fortsæt til du ligger den sidste cirkel af dej på. 
 5. Der skal være 4 lag dej og 3 lag remonce – ingen remonce på toppen
 6. Stil et glas eller lille skål på midten. Lav et snit klokken 12, 3,  6 og 9. Der er nu 4 stykker som hver skal deles i 4 stykker. Det giver i alt 16 stykker. Ved det lyder af meget, men hold ud det er slet ikke så svært. Promise!
 7. Ta’ to stykker og vrid dem væk fra hinanden. Det er lidt en smagssag om det skal være 1 1/2 eller 1 1/4 gang, og pres stykkernes ender sammen. Jeg tror jeg talte 3 vrid mens jeg gjorde det.
 8. Pensl med æggeblomme og bag ca 25-30 min ved 185 grader
 9. Når den er afkølet pensles den med et tynd lag marmelade

God fornøjelse!

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sønderjysk lagkage