Jeg kan godt blæse og have sukker i munden.

Sønderjysk lagkage

Åh men altså, så blev mesterbagerforklædet endelig mit! Hurra hurra! Og så i den sønderjydske! Det var det sidste tema jeg havde tænkt jeg skulle vinde, men sådan skulle det altså blive.

Du skal bestemt ikke snydes for opskriften til den for den var simpelthen fantastisk! Den lidt ærgerlige konsistens i den øverste kirsebærmoussen skyldes ikke husblas som dommerne troede, men at jeg var kommet til at koge min pure for hårdt og med noget så sukkerholdigt som kirsebær resulterede det i en karamel tekstur – ikke godt for nogen mousse! Så lad vær med det 🙂

Her kommer opskriften:

Nøddebunde

  • 200 g usaltede nødder (hasselnød/kastianie)
  • 200 g hvedemel
  • 200 g hvidt sukker
  • 200 g blødt smør
  • 1 tsk bagepulver
  • lidt salt hvis du synes

Kastaniebund

  • 1 vaniliestang
  • 34 g sukker
  • 50g æggeblommer
  • 50g kastaniemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 100g æggehvider

Kirsebærmousse

  • 120-130 g siet saft (jeg brugte i det her tilfælde 200g frosne kirsebær, kogte det op og siede det) (gem dine bær og vend dem i mussen til sidst)
  • 3 husblas 
  • 60g sukker 
  • 3 æggeblommer 
  • 1,5 dl fløde 
  • 50g skyr

Kastaniecreme 

  • 1 dl kastanielikør
  • 1,5 dl kastaniepure
  • 1,5 dl fløde 
  • 2 husblas

Smørcreme

  • 250 g sukker
  • 2 spsk glukosesirup
  • 185 g æggehvide
  • 450g smør
  • vanilje
  • 2 spsk vand

 

Fremgangsmåde:

Nøddebunde

  1. Hak nødderne fint.
  2. Ælt alle ingredienserne sammen til en ens masse. 
  3. Del dejen i 2 lige store dele. 
  4. Hver del kommes i en springform – tryk det gerne lidt sammen
  5. Bages hver for sig på 180 grader i ca. 12 min pr. bund  eller til den er gylden

Kastaniebund

  1. Pisk æg og sukker til lyst og luftigt
  2. Smelt smør
  3. Vend alt det tørre i i smøret
  4. Vend dejen med æggesnapsen
  5. Bag ved 200 grader i 12 min

Kirsebærmousse

  1. Pisk æggeblommer og sukker 
  2. Varm den siede frugt op og tilføj den udblødte husblas heri. 
  3. Tilføj skyr
  4. Vend de piskede æggeblommer lidt af gangen 
  5. Pisk fløde til skum
  6. Vend kirsebærmassen i flødeskummet
  7. Vend forsigtigt dine bær i til sidst

Kastanjecreme

  1. Varm 1 dl af kastanjepure op og tilføj husblas
  2. Bland den med den resterende ½  dl af pureen. Pisk til du er sikker på den er jævn
  3. Pisk likør i når den er afkølet en smule
  4. Vend med flødeskum

Smørcreme

  1. Kog sukker og vand til sirup. Kog op til den rammer  116 grader
  2. Pisk æggehvide – tilføj din sirup lidt efter lidt
  3. Pisk på low speed og tilføj smør lidt efter lidt – det vil skille før det samler sig! Altså virkelig, du vil stå og kigge på det og tænke FUCK. Men tålmod min kære ven. Tålmod. Lad det stå i røremaskin en i ca 10 min. Ta en kom kaffe og lad vær med at kigge på det. Jeg lover dig at det er det hele værd! Det bliver den bedste smørcreme i verden!
  4. Indfarv i små forskellige skåle med pastafarve
  5. Kom forskellige tyller i sprøjteposer og så er det ellers bare at slå sig løs 🙂

Samling

  1. Kom en nødebund nederst
  2. Hæld din kastaniemousse på og kom på køl
  3. Endnu en nøddebund
  4. Et lag kirsebærmousse
  5. En kastaniebund på toppen
  6. Jeg synes det er en smagssag om du vil slutte med mousse på toppen eller bruge kastanjebunden. Når jeg skal sprøjte med smørcreme synes jeg det er klart lettest at have en bund øverst.
  7. Lad din kage sætte sig et par timer på køl eller frys. Den kan også sagtens stå i fryseren, så kan du bare tage den op på køl dagen inden du skal bruge den.
  8. Pyntning! Her er det kun fantasien som sætter grænser! Farver og mønstre lige som du har lyst til!

Rigtig god fornøjelse!

 

8 kommentarer

  • Signe Larsen

    Hej Jasmin! Hvilken størrelse springform har du brugt til den her kage 😀?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jasmin Gabay

      Sikke et godt spørgsmål 🙂 For at være helt ærlig kan jeg ikke huske det. Jeg ved dog at det ikke var en springform. Jeg bruger altid kageringe, det synes jeg er lettere. Mener det. ar en 18 cm eller 20 cm

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jane

    Hej Jasmin
    Jeg har lavet din smørcreme og den er super lækkert. Ved du om man kan gemme den i køleskabet/fryseren?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jasmin Gabay

      Hej Jane, tænker du på at gemme den på en kage, eller i en pose? Cremen sætter sig jo fordi den indeholder smør, så den skal sprøjtes på inden du stiller kagen i køleskabet. På frost vil den lave sprækker.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pia

    Hej Jasmin. Super flot kage. Respekt. Jeg har et spørgsmål til opskriften, ang. smørcremen: Skal sukker og glukose koges sammen til sirup? Skal der ikke vand i?? Mange kagerlige hilsner Pia

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jasmin Gabay

      Jeg tror faktisk jeg lavede den her uden. Normalt ville jeg lige komme et par skefulde i, men endelig ikke for meget. Kom evt så det kun lige ligner fugtigt sand. Jeg tilføjer det fluks i opskriften

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

    Super spændende opskrift! Måske har jeg overset det, men hvornår skal sukkeret tilføjes i smørcremen?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jasmin Gabay

      Super godt at du spørger. Jeg har bare skrevet kog op til sirup. Sådan en bagenisse som mig går ud fra at man ved at det er sukkeret som skal koges op 🙂 Det er nu rettet så det kan læses af alle. Tak fordi du spørger!

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg kan godt blæse og have sukker i munden.